Vlada FBiH digla ruke od mostarske Fabrike duhana

Bez autora
Jul 26 2011

Pompezne priče o pokušaju oživljavanja Fabrike duhana Mostar, koje su u proteklom periodu pristizale iz Vlade FBiH, ispostavile su se kao prazne. Kažu to radnici ove fabrike, koji su izgubili svaku nadu da će FDM proraditi. Nakon odluke o pokretanju stečaja dolazili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, a prije toga čak i sekretar Lijanovićeve stranke, ali ništa od toga. Čak je nama radnicima bila obećana i neka pomoć, ali ni to nisu ispunili. I radnici su se, izgleda, ohladili od bilo koje priče o FDM-u. Treba podsjetiti da je Federalna vlada na sjednici od 12. jula donijela odluku prema kojoj je zadužila Poreznu upravu Federacije BiH da, kao jedan od povjerilaca, podnese zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u privrednom društvu. To je odlučeno zbog činjenice da je "ovo društvo bilo proizvodno neaktivno u 2009. i 2010. godini, da je račun društva blokiran već više godina te da je Agencija za privatizaciju u FBiH pet puta neuspješno provodila aktivnosti na prodaji 67 posto državnog kapitala fabrike".

Vlada FBiH digla ruke od mostarske Fabrike duhanaPompezne priče o pokušaju oživljavanja Fabrike duhana Mostar, koje su u proteklom periodu pristizale iz Vlade FBiH, ispostavile su se kao prazne. Kažu to radnici ove fabrike, koji su izgubili svaku nadu da će FDM proraditi.

Goran Spahić iz Sindikata radnika mostarske fabrike konstatira da je "i ovaj sastav Vlade FBiH digao ruke od FDM-a".

- Nakon odluke o pokretanju stečaja dolazili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, a prije toga čak i sekretar Lijanovićeve stranke, ali ništa od toga. Čak je nama radnicima bila obećana i neka pomoć, ali ni to nisu ispunili. I radnici su se, izgleda, ohladili od bilo koje priče o FDM-u - kazao nam je Spahić.

Treba podsjetiti da je Federalna vlada na sjednici od 12. jula donijela odluku prema kojoj je zadužila Poreznu upravu Federacije BiH da, kao jedan od povjerilaca, podnese zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u privrednom društvu.

To je odlučeno zbog činjenice da je "ovo društvo bilo proizvodno neaktivno u 2009. i 2010. godini, da je račun društva blokiran već više godina te da je Agencija za privatizaciju u FBiH pet puta neuspješno provodila aktivnosti na prodaji 67 posto državnog kapitala fabrike".

Inače, ova odluka donesena je nešto više od mjesec nakon najave resornog ministra Jerke Ivankovića Lijanovića da će za Fabriku duhana Mostar naći kvalitetnog investitora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik